Wat te doen bij de historisch lage rente?

De rente is vandaag de dag aanzienlijk laag. Enkele banken in Nederland beschikken zelfs al over ‘renteloze’ spaarrekeningen. Grote banken als ING, Rabobank en ABN Amro zijn hier niet ver van verwijderd. Zij hanteren een rente van slechts 0,02%. Economen voorspellen dat de spaarrente voorlopig niet zal gaan stijgen. Wat kan je doen als de rente over een tijdje negatief worden en je het sparen beu bent? Je leest het allemaal in deze blog!

Geef het uit!

Als de rente daalt, geef het geld dan uit aan dingen die wél in waarde stijgen! Denk aan een huis bijvoorbeeld. Begin aan de uitbouw of de dakkapel, waar je altijd al verandering in wilde brengen. Hiermee stijgt de waarde van je woning. Dit zie je meteen terug in de verkoop van je huis. Naast het aanschaffen van een onderdak, is het doen van andere duurzame uitgaven tevens een goed idee. Dit stimuleert namelijk de economie. Door een auto te verwerven of een vakantie te boeken, levert het je ook nog is een goed humeur op. Uitgeven, dus!

Toch voordeel halen uit je vermogen? Beleg!

Houd je ervan om ietwat risico te nemen? Koop aandelen, en bekijk van dag tot dag of ze in waarde stijgen of dalen. Door te beleggen zou je meer financiële vooruitgang kunnen boeken dan door uw geld op een spaarrekening te laten staan. Zo is de winst van AEX 3,5% gestegen ten opzichte van december vorig jaar (2019). Naast aandelen, zou u uw geld ook nog kunnen stoppen in obligaties, dit is de veiligere manier. Deze rente zijn immers ook niet meer wat ze geweest zijn.

Blijf toch sparen voor een buffer

Zodra je duurzame uitgaven doet, houd dan wel in je achterhoofd dat je wat geld overhoudt. Er is namelijk nog steeds niks mis met sparen. Het levert in deze tijd misschien wat minder op, maar je kan nog wel vrijelijk over je geld beschikken. Je zou alvast geld voor later weg kunnen zetten, zodat je zo een goed pensioen opbouwt. Ook zou je het op een depositorekening kunnen zetten. Er zijn immers banken in het buitenland die nog wél over hoge rentes beschikken.

Terug naar boven