Veilig beleggen

Veilig beleggen: bestaat het echt? Niemand kan garanderen dat u zonder risico belegt. Met deze 5 tips kunt u echter de impact van tegenslagen minimaliseren en uw kansen op positieve rendementen vergroten.

1. Beleg nooit zonder kennis

Begrijp waarin u wilt beleggen:

  • Niet alleen het rendement is belangrijk. U moet ook rekening houden met het risico om waarde van de belegging te verliezen, of de kans om (gedeeltelijk) geld te verliezen.
  • Weet hoeveel het kost. Voor elke aanbieder en elk product kunnen deze verschillen aanzienlijk zijn.
  • Handel alleen in beleggingen die u begrijpt. Het is niet duidelijk wat de risico’s zijn? Dit is de reden voor het wantrouwen ten opzichte van investeringen.
  • Blijf wijs en laat je niet leiden door emoties. Neem echter altijd weloverwogen beslissingen over het kopen en verkopen van beleggingen: geen paniek!

2. Regelmatige belegging

Na het kopen van een aandeel kan de prijs bijvoorbeeld stijgen, gelijk blijven of dalen. Het moment van instappen heeft dus een grote impact op je rendement. U kunt er ook voor kiezen om regelmatig te beleggen in plaats van een eenmalige belegging, wat met een klein bedrag te realiseren is. Op deze manier kunt u de aankoopprijs gemiddeld maken en de kans op een verkeerde timing beperken.

3. Verspreid uw vermogen

Een van de meest onveilige manieren om te investeren, is door al het geld op één paard te wedden. Door uw vermogen (bijvoorbeeld over verschillende beleggingscategorieën en producten) en leveranciers te verdelen, verliest u bij tegenvallers niet al uw geld direct.

Tip: Beleggingsfondsen zijn een geweldige manier om gemakkelijk beleggingen te verspreiden naar verschillende beleggingscategorieën, bedrijven en landen.

4. Beleg op de lange termijn

In een periode van bijvoorbeeld 20 jaar is de kans op verlies veel kleiner. Het verleden heeft geleerd dat ondanks de ups en downs tussen beide, veel investeringen over een langere periode zullen blijven groeien.

Als u lange tijd geen geld nodig heeft, overweeg dan om meer risico te nemen en te investeren. Omdat het verlies op een bepaald moment lange tijd in winst kan worden omgezet. Naarmate de datum waarop u geld nodig heeft dichterbij komt, is het belangrijk om minder/geen risico te lopen.

5. Pas op voor rendementen die eerder zijn behaald

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: rendementen uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Laat uw beslissing om in een product of in een vorm van beleggen te investeren er daarom niet volledig van afhangen. Dit kan u financieel niet goed doen.

Terug naar boven