Je auto financieren met private lease

Private lease wordt steeds populairder. Je kunt hiermee een (bijna) nieuwe auto rijden zonder om te hoeven kijken naar de verzekering, belasting of onderhoud. Het enige wat je moet doen is een vast bedrag per maand te betalen. Oh ja… je moet natuurlijk ook zelf tanken. Maar, is het verstandig om een auto te rijden met behulp van private lease? Ben je goedkoper uit? 

Wat zijn de voordelen van private lease? 

We beginnen als eerst met de voordelen van private lease. Eén erg groot voordeel is dat je precies weet wat je iedere maand kwijt bent aan een auto. Alleen een volle tank en eventuele verkeersboetes 😉 komen daar nog bij. Daarnaast weet je altijd dat je een goed onderhouden auto tot je beschikking hebt. De meeste auto’s in de private lease zijn nieuw of hebben maar een paar km gereden. Ook hoef je dus niet in één keer tienduizenden euro’s op te hoesten, maar kun je voor een paar honderd euro per maand een gloednieuwe auto rijden. Voor jongeren met weinig eigen geld is dit dus een aantrekkelijke optie, het is dan ook niet gek dat 30% van de private leasers tussen de 18 en 35 jaar oud zijn. 

Wat zijn de nadelen van private lease? 

Helaas heeft private lease ook een aantal (grote) nadelen. Het grootste nadeel is dat dit zeker niet de goedkoopste vorm van autorijden is. Het goedkoopste is nog steeds om een tweedehands auto te kopen die je helemaal oprijdt. Daarnaast moet je, als je niet te veel wil betalen, weten hoeveel kilometer je per jaar gaat rijden. Je krijg namelijk een contract voor bijvoorbeeld 15.000 kilometer, rij je minder dan betaal je nog steeds voor die kilometers. Rij je meer? Dan moet je extra betalen per kilometer die je rijdt. Als laatste is er ook een groot nadeel voor de jongeren: private lease heeft gevolgen voor je hypotheek. Wil je binnenkort een huis gaan kopen? Dan krijg je minder hypotheek als je een private lease contract hebt. 

Terug naar boven