Hoeveel zakgeld geef je je tiener?

Zakgeld is een goede manier om kinderen besef van de waarde van geld te leren. Je geeft ze een paar euro per week en op het begin zullen ze dit snel uitgeven. Wanneer ze merken dat het dan toch wel heel erg snel op gaat zullen ze zich bewust worden van de waarde van het geld. Een leerzame les voor een tiener. Toch zitten veel ouders in dubio hoeveel ze nu moeten geven en wanneer ze hier het beste mee kunnen beginnen. Over deze onderwerpen lees je hieronder dan ook meer!

Op welke leeftijd begin je met zakgeld geven?

Er is een onderzoek gedaan dat heeft uitgewezen dat kinderen vanaf 6 jaar de verschillende munten kunnen onderscheiden. Het heeft dus vanaf deze leeftijd pas zin om zakgeld te geven. Vind je dit voor je 6 jaar oude kind nu wel heel snel? 69% van alle 6-12 jarige kinderen in Nederland krijgt zakgeld. Wij adviseren dan ook om jouw kind in deze leeftijdsgroep kennis te laten maken met zakgeld. Het is namelijk niet alleen zo dat ze er snoepjes van kunnen gaan kopen. Kinderen kunnen enorm veel leren van zakgeld.

Wat voor nut heeft het geven van zakgeld?

Wanneer kinderen voor het eerst zakgeld krijgen weten ze vaak niet hoe snel ze dit op moeten maken. Ze kopen er bijvoorbeeld snoep of speelgoed van en het geld verdwijnt net zo snel als ze het gekregen hadden. Zien ze nu ergens diezelfde week iets wat ze echt heel graag willen hebben? Dan komt het besef dat ze het geld beter hadden kunnen sparen. Langzamerhand leren kinderen op deze manier over de waarde van geld en het belang van sparen als je iets wilt kopen. Een wijze les voor de toekomst!

Hoeveel zakgeld moet ik nu geven?

Veel ouders komen met het dubio te zitten hoeveel zakgeld ze nu moeten geven aan hun kinderen. Het belangrijkste is dat je eerst naar je eigen situatie kijkt. Bepaal voor jezelf hoeveel je kunt missen. Ook is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je kind precies van het zakgeld moet betalen. Wanneer je kind namelijk een telefoon abonnement zelf moet betalen is het al snel nodig om wat meer zakgeld te geven.

Terug naar boven