Negatieve rente op spaarrekeningen in Nederland

Al een aantal jaar lang is de rente bij Nederlandse banken op spaarrekeningen erg laag. In het jaar 2020 daalde dit echter zelfs tot het minpunt. Verschillende banken in Nederland passen negatieve rente toe op rekening van spaarders met een groot vermogen. Je moet dan dus betalen om je vermogen op te slaan bij een bank. Dit is nog nooit eerder vertoond in de geschiedenis en veel Nederlanders en de Consumentenbond zijn hier dan ook niet blij mee. 

Wie rekenen er nu negatieve rente op hun spaarrekeningen?

Er zijn verschillende banken in Nederland die al negatieve rente over hun spaarrekeningen geven. Het is zelfs al zo erg dat je beter kunt vragen welke banken nog geen negatieve rente geven. Banken als de ING, ABN Amro en Van Lanschot rekenen allemaal negatieve rente. Er moet echter wel bij verteld worden dat dit alleen geldt voor de mensen met een vermogen boven de 2.500.000 euro. Banken die op dit moment nog geen negatieve rente rekenen zijn wel al hun algemene voorwaarden aan het veranderen waardoor het in de toekomst wel mogelijk wordt. 

Hoe komt het dat banken negatieve rente rekenen?

De voornaamste oorzaak van de negatieve rente is de Europese Centrale Bank (ECB). Deze instantie bepaald de hoogte van de rente in de gehele EU. Waarom heeft de ECB dan besloten om zo’n lage rente te verlenen. De ECB heeft hier goede redenen voor. Wanneer de rente over spaarrekeningen namelijk laag is zullen mensen sneller uitgeven dan sparen. Dit doen ze omdat sparen toch niet zo voordelig is. Naarmate de rente lager wordt gaan mensen dus meer uitgeven, hier gaat de economie ervan op vooruit. Dat is de reden dat de ECB deze lage rentes hanteert.  

Wat is de oplossing voor consumenten?

Je kunt als consument meerdere dingen doen als gevolg van deze verandering in de rente. Veel mensen kiezen in eerste instantie voor het overstappen op een bank die nog geen negatieve rente hanteert. Naarmate de tijd vordert zullen deze banken echter steeds schaarser worden. Een andere optie, eentje met meer risico, is om al uw geld op te nemen en het thuis of op een veilige plek te bewaren. Het risico hiervan is alleen dat er altijd de kans bestaat dat het geld gestolen kan worden. Het geld op een slimme manier uitgeven is een derde oplossing. Je kunt bijvoorbeeld je hypotheek voor een deel aflossen met je spaargeld. Ook kun je je spaargeld beleggen en hier zo meer geld mee verdienen. Je moet hier alleen wel verstand van hebben en je geld slim beleggen.

Terug naar boven