De financiële gevolgen voor Nederland door de Brexit

Iedereen heeft er ondertussen wel van gehoord, de Brexit. De Brexit is het plan van de Britse overheid om uit de Europese unie te stappen. Dit willen ze bereiken omdat de Britten vinden dat ze teveel geld moeten bijdragen aan de Europese unie en daarom denken ze dat ze beter af zijn zonder de EU. Nu de Brexit daadwerkelijk dichterbij komt nemen ook de zorgen toe onder de Nederlanders. Want wat zijn de financiële gevolgen voor Nederland door de Brexit.

Brexit

De Britten hebben berekend hoeveel de Brexit hun aan extra geld gaat opleveren. Volgens de Britse overheid zal dit een bedrag van 60 miljard euro zijn. De Britten verdienen met z’n allen ruim 56 miljard euro per jaar. Dit is ruim 15% van het totale bedrag dat verdiend wordt in de hele EU. Al dit geld wat de Britten normaal dus binnen brachten zal nu niet meer de EU binnen komen.

Gevolgen

De gevolgen zijn vanzelfsprekend erg groot voor de Europese Unie. Een van de grootverdieners stapt uit de EU en dat gaat grote gevolgen hebben voor de rest van de leden van de EU. Vooral de kleinere landen uit de EU zullen dit gaan voelen. De kleinere landen krijgen namelijk geld vanuit de EU om zo hun inkomen stabiel te houden. Landen als Bulgarije gaan de Britten dus zeker wel missen. Het gat dat de Britten achterlaten zal echter wel ingevuld moeten worden. De kosten van de EU liggen namelijk nog steeds even hoog. De inkomsten dalen alleen ineens met 15 %. Dit heeft gevolgen voor de grootverdieners binnen de EU. Landen als Duitsland, Frankrijk en ook Nederland zullen dit gat in moeten vullen. Hoe gaat dit er dan uitzien voor Nederland? Uit berekeningen van het CBS is gekomen dat iedere Nederlander jaarlijks 26 euro extra moet bijdragen aan de EU om dit gat op te vullen. Dit is een stijging van 18%.

Terug naar boven