Waarom is de spaarrente zo laag en wat is de verwachting voor 2020?

Je hebt het vast wel gemerkt, de spaarrente is de afgelopen jaren ongekend laag. Wat is hier de oorzaak van en gaat dit nog veranderen? De spaarrente was in 2009 nog ruim 3 %. Dit had als oorzaak dat mensen veel geld sparen omdat ze er veel rente over kregen betaald. In 2019 is de spaarrente gedaald naar minder dan 0,2%. Dit heeft veel gevolgen voor de inwoners van Nederland. Wat de oorzaak is van deze daling en wat de verwachting is voor 2020 lees je hieronder. 

Oorzaak van het lage rentepercentage

De rentepercentages in Europa worden voor een groot deel bepaald door de Europese Centrale Bank. Wanneer de centrale bank de rentes hoog houdt is het aantrekkelijker voor mensen om geld te sparen. Ze krijgen en namelijk meer rente over. Dit heeft vaak als gevolg dat mensen minder uit gaan geven en de economie achteruit gaat. Wanneer de centrale bank de rentes laag houdt is het juist helemaal niet aantrekkelijk voor mensen om te sparen. Omdat de rente zo laag is krijg je namelijk erg weinig extra geld op je rekening. Dit heeft vaak als effect dat mensen hun geld meer uitgeven. Hier gaat de economie van vooruit. De reden dat de rentepercentages tegenwoordig dus zo laag zijn is omdat de centrale bank de economie wil ondersteunen. 

Verwachting van het rentepercentage in 2020

De Europese Centrale Bank heeft aangegeven de rentepercentages tot in ieder geval halverwege 2020 niet te verhogen. Dit doet de centrale bank om de economie verder te ondersteunen. Er komen namelijk economisch onzekere tijden aan door de Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China. Wanneer dit beleid van de centrale bank zo doorgaat kunnen we in de toekomst misschien zelf negatieve rentepercentages verwachten. Dit zou inhouden dat je een bank moet betalen om geld bij hun te sparen. Laten we hopen dat de centrale bank het niet zo ver laat komen.

Terug naar boven