Hoe kies ik welke lening het beste bij mij past?

Kredietverstrekkers weten maar al te goed hoe ze je jou ervan kunnen overtuigen om een lening af te sluiten. De ene aanbieder heeft een nog beter aanbod dan de andere aanbieder. Je kunt het ze niet kwalijk nemen, want zij bieden iets wat jij op het moment nodig hebt: geld. Je wil niet achteraf met lening opgescheept zitten waar je meer last van hebt dan plezier omdat je een overhaast beslissing hebt genomen. Daarom is het van belang dat je jezelf goed informeert. Hier lees je 5 tips om een goede keuzes te maken bij het kiezen van een lening. 

1. Kun je nog (be)sparen

Hopelijk heb je al overwogen of datgene waarvoor je geld wilt lenen het ook echt waard is. Sparen voor een grote uitgave is goedkoper en veiliger. Indien je gaat lenen heb je een schuld en betaal je nog eens rente. Dit is niet nodig als je de mogelijkheid hebt om ervoor te sparen. Bekijk dus eerst of je kunt besparen door je uitgaven te verminderen. Misschien kun je op deze manier het benodigde bedrag alsnog bij elkaar sparen. Zo niet, kijk dan welk bedrag je maandelijks opzij kunt zetten voor het aflossen van je lening. 

2. Informeer jezelf 

Als je toch besloten hebt om te gaan lenen, is het van belang dat je jezelf inleest. Zoek zoveel mogelijk informatie op over lenen en het afsluiten van een lening. Daarnaast is het ook van belang om jezelf in informeren over de kredietverstrekker. Heeft jouw kredietverstrekker wel een vergunning om jou geld te lenen. Door dit goed uit te zoeken kan je jezelf (mogelijk) een hoop ellende besparen.

3. Kijk en vergelijk  

Je hoort overal reclames voor het lenen van geld. Maar welke kredietverstrekker spreekt de waarheid en is gunstig voor jou? Als je leningen gaat vergelijken is het in iedere geval belangrijk om te kijken naar het rentepercentage, de looptijd van de lening en het totale te betalen bedrag. Vergelijk ook de extra kosten per kredietverstrekker bij het afsluiten van een lening. Mogelijke extra kosten kunnen zijn: afsluitkosten, advieskosten en/of annuleringskosten.

4. Neem de tijd

Het nemen van overhaaste beslissingen is zelden goed. Laat jezelf niet opjagen en neem de tijd om een lening te kiezen die bij jou past. Overweeg per kredietverstrekker de voor- en nadelen van de lening. Op deze manier kan je alle voor- en nadelen en vergelijk. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent. 

5. Check jezelf 

Neem tot slot alle stappen nog eens door. Op deze manier ben je er zeker van dat je weet welke soort lening je kiest, welke risico´s en voorwaarden hierbij horen, hoeveel je maandelijk dient af te lossen, wat er gebeurd bij vervroegd aflossen, hoelang het duurt voordat je lening volledig is afgelost en wat je moet betalen voor advies of wanneer je alsnog je lening aanvraag/offerte wenst te annuleren.

Terug naar boven