Zal de hypotheekrente de komende tijd zo laag blijven?

Op het moment is de hypotheekrente historisch laag. De rente ligt tussen de 1,5 en de 2 procent voor een rekening die 10 jaar vast ligt. Het lijkt bijna onmogelijk. Maar voor hoelang zal de rente zo laag blijven liggen?

Voorspelling

Je kan natuurlijk nooit zomaar zeggen wat de rente voor de komende jaren gaat worden want je kan niet letterlijk voorspellen wat er gaat gebeuren. Toch zijn er dingen waaraan je kunt zien dat de rente de komende tijd nog laag blijft. De hypotheekrente wordt vooral bepaald door de beleidsrente en en de kapitaalmarktrente en daar zit de komende tijd weinig verandering in. 

Beleidsrente

De beleidsrente wordt bepaald door de Europese Centrale Bank (ECB). Zij kunnen elke maand een rentetarief instellen en hiermee proberen ze de prijzen stabiel te houden. De beleidsrente is vooral van belang voor kortetermijnrentes. Dit zijn periodes van maximaal 10 jaar. De beleidsrente is op het moment 0% maar de hypotheekrente is niet 0% omdat de banken een kostenopslag hanteren.

Het ECB houdt de beleidsrente al erg lang laag en daarnaast hebben ze ook stimulerende maatregelen ingevoerd, bijvoorbeeld het financieel steunen van banken. Door deze maatregelen houden ze dus de spaarrente laag maar is ook het lenen erg goedkoop. Ze proberen er hiermee voor te zorgen dat meer mensen gaan consumeren. 

In 2019 hebben ze weer een nieuwe bankensteun aangekondigd en de renteverhogingen zijn uitgesteld tot de zomer van 2020. Dit zal dus de komende tijd hetzelfde blijven.

Kapitaalmarktrente

De kapitaalmarktrente is vooral van invloed op de langetermijnrente. Dat is dus wanneer je kiest voor een periode van 10 jaar of langer. Op het moment is de kapitaalrente ook erg laag. Dit komt omdat er weinig inflatie is. Beleggers kiezen dan voor zekere dingen met lage rendementen en hierdoor blijft de kapitaalmarktrente laag.

Conclusie

Met een lage beleidsrente en de bankensteun van de ECB lijkt het erop dat de hypotheekrente voorlopig laag blijft. De langetermijnrente lijkt ook niet veel te veranderen omdat de beleggers blijven bij de zekere investeringen met lage rendementen. Daarnaast is er ook veel concurrentie op de hypotheekmarkt. Er zijn veel aanbieders en hierdoor gaat de rente nog verder naar beneden. 
De rente zal de komende tijd waarschijnlijk dus niet omhoog gaan.

Terug naar boven