Investeren in zonnepanelen

De investering in zonnepanelen is er een van de lange termijn. Uit recente berekeningen van Natuur & Milieu blijkt dat zonnestroom minstens 17% goedkoper is dan stroom van de energieleverancier. Uit onderzoek blijkt dat wie nu panelen aanschaft omgerekend maximaal 19 cent per kWh betaalt. Dat is 3,5 cent per kWh minder dan de prijs die energieleveranciers rekenen, een financieel voordeel van 17%. De prijs van 19 cent is conservatief berekend. Met een realistische berekening kost stroom via zonnepanelen nog maar 16 cent per kWh: 28% goedkoper dan stroom van de energieleverancier.

Zonnepanelen voordeliger dan sparen

Een investering in zonnepanelen is vergeleken met de rente op een spaarrekening aantrekkelijker. Het financiële rendement van zonnepanelen is jaarlijks namelijk zo’n 14% terwijl een spaarrekening hoogstens 2% per jaar oplevert. Het levert na een lange tijd dus meer op om te investeren in zonnepanelen dan al je geld op een spaarrekening te zetten. Daarnaast is het natuurlijk ook beter voor het milieu.

Subsidie

Helaas is er in 2019 geen mogelijkheid voor particulieren om een subsidie aan te vragen voor zonnepanelen. Maar de btw teruggave die in 2018 actief was is ook nog van kracht voor 2019. Dit houdt in dat particulieren op de volledige investering de 21% die ze betaald hebben kunnen terug vragen. Officieel is het dus eigenlijk gelijk aan het bedrag exclusief btw. Dit komt omdat je over de levering van de zonnepanelen slechts een klein deel aan btw hoeft af te dragen. Wil je hiervoor in aanmerking komen dan moet je als particulier aangemeld zijn als ondernemer. De belastingdienst heeft een speciaal formulier opgesteld voor particulieren die zonnepanelen willen of al hebben aangeschaft.

Kosten

De kosten van zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren enorm gedaald. Voor een systeem van 10 zonnepanelen met een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek, betaal je gemiddeld €4.700. Deze kosten zijn inclusief omvormer en installatie. De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van uw energieverbruik. Zo verbruikt een huishouden met twee personen gemiddeld 3.400 kiloWattuur per jaar aan energie. Om volledig in deze energiebehoefte te voorzien, is een zonnesysteem met een totaal vermogen aan ruim 4.000 Wattpiek nodig. Hierbij kun je kiezen voor bijvoorbeeld 16 zonnepanelen met elk een vermogen van 250 Wp. De gemiddelde kosten van deze zonnepanelen liggen rond de €7.600, inclusief omvormer en installatie.

Andere mogelijkheid

Investeren in zonnepanelen kan ook zonder eigen dak. Handig als jouw dak niet geschikt is of in een huurhuis woont. Of als je gewoon niet zoveel geld hebt. Er zijn steeds meer scholen, bedrijven en organisaties die hun dak of grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Jij kunt in zo’n project investeren en een aandeel in de panelen kopen. Vaak kun je voor een paar tientjes al mee doen. Er liggen al collectieve zonnepanelen op voetbalstadions, gymzalen, scholen, boerenschuren en bedrijven

Terug naar boven