Dit moet je weten over geld lenen tijdens je studie

Een groot deel van de studenten heeft na zijn studie een flinke studieschuld en dit is na de invoering van het leenstelsel in 2015 nog erger geworden. Het is vaak geen leuk onderwerp om over te praten, niemand praat namelijk graag over zijn schulden. Toch is het erg belangrijk dat je goed geïnformeerd bent en weet hoe je ervoor staat.

Hoe werkt je studieschuld?

Je studieschuld bestaat sowieso uit de geleende bedragen bij duo, de rente daarbij en het collegegeldkrediet. Daarnaast bestaat het eventueel ook nog uit een aanvullende beurs en een studentenreisproduct maar dit werkt anders. Wanneer je je diploma binnen 10 jaar haalt krijg je dit als gift van duo. Bij een aanvullende beurs gaat het om de duur van de opleiding. Wanneer je opleiding twee jaar duurt krijg je twee jaar aanvullende beurs als gift. Wanneer het je niet lukt om je opleiding binnen 10 jaar te halen moet je dit allebei terugbetalen met rente. Het reisproduct krijg je de eerste vijf jaar en de aanvullende beurs alleen de eerste vier jaar. Gebruik maken van het collegegeldkrediet en lenen mag je allebei 7 jaar doen.

Hoe werkt de rente?

De rente loopt vanaf dag één dat je begint met lenen. Bij je studieschuld gaat het om samengestelde interest. Je betaalt dan rente over rente. Sommige studenten denken dat ze alleen rente moeten betalen over hun eindschuld maar dat is dus niet het geval. De rente is op het moment helemaal niets en dan kost lenen dus erg weinig. Dit kan echter veranderen, de rente wordt namelijk per kalenderjaar vastgesteld. Wanneer je gaat afbetalen wordt de rente wel voor 5 jaar vastgesteld.

Hoe betaal ik terug wanneer ik geen geld heb?

DUO probeert altijd rekening te houden met je draagkracht. Je hoeft maximaal slechts 4 procent van je inkomen te betalen en als je minder verdiend dan het minimumloon hoef je niets af te lossen. Doordat je bij het leenstelsel 35 jaar hebt om je schuld terug te betalen kan dit in hele lage maandbedragen. Daarnaast kan je ook nog een pauze instellen van vijf jaar. Vanwege dit alles is dus het erg makkelijk om je studieschuld terug te betalen.

Terug naar boven