Welke ondernemersverzekeringen heb je echt nodig?

Je loopt als ondernemer financieel gezien een stuk meer risico dan wanneer je in loondienst bent. Je bouwt bijvoorbeeld geen pensioen op en als je arbeidsongeschikt raakt heb je geen recht om je loon doorbetaald te krijgen. Hierom is het erg belangrijk dat je als ondernemer nadenkt over welke verzekeringen afsluit. Het verschilt natuurlijk per ondernemer welke verzekeringen je precies nodig hebt maar hieronder staan de drie verzekeringen die eigenlijk elke fulltime ondernemer moet hebben.

1. AOV

De AOV, oftewel de arbeidsongeschiktheidsverzekering, zorgt ervoor dat wanneer je bijvoorbeeld ernstig ziek bent je toch inkomsten binnen krijgt. Voor een ondernemer kan dit erg handig zijn omdat het enige vangnet wat een ondernemer heeft de bijstand is. Werknemers in loondienst worden simpelweg met premies betaald door hun werkgever. Bij een ondernemer is dit niet het geval. Er zijn verschillende mogelijkheden bij een AOV en je kan dus voor een gedeelte zelf bepalen hoe die eruit ziet.

2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Tijdens je werk kan het gebeuren dat je schade toebrengt aan bepaalde spullen of personen. Zoiets kan soms totaal onverwacht komen en het kan bakken met geld kosten. Als je pech hebt komt het zomaar op een moment dat je niet goed zit met je liquide activa. Als zoiets gebeurd kan je gebruik maken van de bedrijfsaansprakelijk verzekering. Het is eigenlijk gewoon een variant op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is ook helemaal niet duur in vergelijking met het bedrag waartegen je verzekerd bent.

3. Pensioenverzekering

Als ondernemer heb je geen bedrijfspensioen zoals de meeste werknemers hebben. Je bouwt simpelweg alleen een AOW op. Het is dus slim om zelf voor een bedrijfspensioen te zorgen. Dit kan je op meerdere manieren doen. Je kan geld sparen bij een bank, een lijfrenteverzekering afsluiten of pensioenbeleggen. Geld sparen bij de bank is natuurlijk erg eenvoudig maar het rendement is erg laag. Daarnaast moet je ook nog vermogensbelasting betalen. En ook een lijfrenteverzekering heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Je kan niet bij het geld voordat je met pensioen gaat en dus kan je het niet voortijdig uitgeven. Ook is het jammer dat je niet kan zien hoeveel geld je daadwerkelijk krijgt wanneer je met pensioen gaat. Ik raad het daarom aan om te beleggen. Het rendement is erg hoog en je kan je beleggingen verkopen als je onverwacht geld nodig hebt. Er zit echter wel meer risico achter daarom is het slim om een financieel adviseur in te schakelen.

Terug naar boven