Beleggen of sparen?

De rente op sparen is in Europa is historisch laag, daarom kan je jezelf afvragen of je nog wel moet sparen, of dat je moet gaan beleggen. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten, die je keuze kunnen beïnvloeden.

Leeftijd

Het klinkt misschien logisch, maar je leeftijd is erg belangrijk voor je keuze. Beleggen is een groter risico dan sparen. Als je belegt dan kan het zijn dat de aandelen/obligaties die je hebt gekocht de volgende dag niks meer waard zijn. Als je spaart is de kans dat de bank waarbij je spaart failliet gaat nihil. Daarom is het voor jongere mensen een goede keuze om te beleggen, vanwege het hogere rendement, en voor ouderen een betere keuze om te sparen, vanwege het kleinere risico. Als je jong bent heb je immers nog een langer tijd waarin je kan werken, om de eventuele klap op te vangen.

Inleg missen

Als je belegt ben je vaak je geld kwijt voor een langere periode. Als je in obligaties belegd is dat de looptijd van de obligatie. Daarom moet je overwegen of je het geld daadwerkelijk kan missen. Zoals eerder al uitgelegd kan het ook misgaan, al is de kans niet zo groot. Zou je dit goed kunnen maken, of stort dan heel je financiële wereld in? Dat is een van de vragen die je jezelf moet stellen. Is het antwoord: ja, dan kun je het beter bij sparen houden.

Verdiepen in beleggen

Beleggen zonder dat je iets afweet van hoe aandelen/obligaties werken is geen slim idee. Het beste is om uit te zoeken welke bedrijven stabiel zijn, en waar het risico dus klein is. Dat is een goed begin. Daarna kun je gaan kijken naar bedrijven die snel opkomen, of waarvan gedacht wordt dat ze op gaan komen. Máár, dit blijven risico’s, zet dus niet al je spaargeld in op een nieuw bedrijf, omdat dit een groot risico is.

Terug naar boven