Financiële tips voor studenten

Iedereen weet wel dat studeren een hele hoop geld kost. Van studiegeld tot het huren van een dure kamer in de stad. Een student heeft een hele hoop kostenposten. Omdat iedere student graag geld over wilt houden om wat leuke dingen te doen staan hieronder een aantal tips om geld te besparen als student.

Een begroting

Om te weten waar je als student op moet besparen is het handig om eerst te weten waar je al je geld aan uitgeeft. Een handige en overzichtelijke manier om dit te doen is een begroting maken. Een begroting is een handig overzicht waarin je je inkomsten en uitgaven noteert. Dit kan zowel online als offline. Wanneer je dit gedaan hebt kun je in 1 oogopslag zien waar het grootste deel van je geld naartoe gaat. Wanneer je dit bedrag te hoog vindt kun je op dat onderdeel besparen. 

Boodschappen

De supermarkt kan een verraderlijke plek zijn wanneer je niet goed voorbereid bent. Supermarkten hebben namelijk allemaal trucjes om je te verleiden tot aankopen die je niet van plan was. Dit kan er vaak voor zorgen dat je teveel geld uitgeeft aan je boodschappen. Om dit tegen te gaan kun je het beste van te voren een lijstje opstellen met de producten die je echt nodig hebt. Geef jezelf vervolgens een budget om deze boodschappen te kopen. Heb je al je producten van je lijstje gekocht en nog wat geld over? Ga dan nog een rondje door de supermarkt en koop de producten waar je zin in hebt voor het overgebleven bedrag. Ook het kopen van eigen-merk producten kan je veel geld schelen. Deze producten smaken meestal net zo goed of zo niet zelfs beter dan de A-merken en kunnen je een hoop geld besparen. 

Lenen

Je hebt een student het misschien wel eens horen zeggen: “maximaal lenen is maximaal leven”. Ze hebben het dan over het lenen van geld van de stichting DUO. Deze stichting stelt geld beschikbaar voor studenten zodat ze hun studie kunnen betalen. Over deze schuld hoef je geen rente te betalen maar je moet hem wel degelijk terug betalen. Denk als student dus goed na of je hier gebruik van wil maken. Er zitten natuurlijk een hoop voordelen aan het lenen, maar later kan het je ook een hoop problemen geven. Een openstaande schuld staat namelijk nooit goed voor een persoon. 

Terug naar boven