Geld lenen zonder rente

Geld lenen zonder rente, waar kan ik dat doen? Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het dan meestal ook zo.
Er zijn wel mogelijkheden maar die zijn beperkt.
De mogelijkheden:
Lenen bij familie/vrienden.
Lenen van je werkgever.
Lenen voor aankoop van een product (meestal auto) waarbij een actie is om te lenen tegen 0% rente. (Een koop op afbetaling tegen 0% rente)

Lenen bij familie/vrienden

De mogelijkheid om te lenen bij familie en/of vrienden is afhankelijk van de financiele mogelijkheden die ze hebben en hoe de relatie is tussen jullie. Verder is het ook of je het zelf wilt, om te lenen bij je familie en/of vrienden. Mocht het zover komen laat het dan ook op papier zetten. Dit om mogelijke misstanden te voorkomen.

Lenen bij je werkgever

Lenen bij je werkgever is een mogelijkheid die je zeker in overweging moet nemen. Natuurlijk is het ook afhankelijk van de financiele mogelijkheid die je werkgever is en de relatie tussen jullie maar omdat er ook een zekere zakelijkheid ertussen zit is het ook misschien makkelijker om het te vragen. Je werkgever kan de terugbetaling van je lening rechtstreeks inhouden van je loon wat een voordeel is voor beide. Je werkgever heeft dan een zekere middel dat zijn geld terug betaald wordt en jij weet van te voren waar je aan toe bent.

Lenen voor aankoop van een product

Deze vorm is heel beperkt omdat het alleen van toepassing als je geld wilt gebruiken voor het product waar zo een leenvorm voor wordt aangeboden. Meestal kom je deze vorm tegen bij een aankoop van een auto, alhoewel dat niet altijd zo hoeft te zijn. (voorbeelden zijn bijvoorbeeld ook televisies, computers etc.) Een andere kenmerk is dat het meestal een actie is. Dus de mogelijk is maar een beperkte tijd aanwezig. Hiervoor moet je dus goed uitzoeken welke actie waar aanwezig is. Verder vragen ze bij zo een actie vaak dat een groot gedeelte van het bedrag van wat het product kost wordt aanbetaald.

Halal/islamitisch lenen

Een aparte vorm van lenen die ook geldt als geld lenen zonder rente is de halal lening. Alhoewel het in Nederland nog niet mogelijk om een degelijke lening af te sluiten vermeld ik deze toch aangezien er wel plannen zijn om deze in te voeren door diverse banken. Dit omdat er wel vraag naar is vanuit de islamitische gemeenschap.
Vanuit de islamitische geloofsovertuiging mogen mensen geen rente ontvangen of betalen. Ze mogen echter wel winst ontvangen of betalen. De werking van zo’n lening is meestal als volgt: Als je geld wilt lenen voor een bepaalde goed dan koopt de bank het goed voor je en verkoopt het weer aan jou. Je betaald dan de bank terug in termijnen. Het bedrag wat je in termijn terugbetaald is het totale bedrag van het goed + opslag/kosten. De opslag/kosten die bovenop het bedrag komt van het goed is in feitelijk de winst voor de bank. Zo wordt er geen rente betaald maar winst voor de bank en is de lening halal.
Dat zo’n lening in Nederland maar niet van de grond komt ligt vooral aan hoe het hypotheeksysteem hier is. Hypotheek is voor een bank een van de belangrijkste vorm van geld lenen. In Nederland hebben we echter het systeem van hypotheek rente aftrek en overdrachtsbelasting. Als een bank een huis koopt voor je en weer aan je verkoopt is er 2 keer een eigendomsoverdracht geweest waarbij 2 keer dus overdrachtsbelasting is betaald. Verder is er geen hypotheekrente aftrek van de belasting mogelijk want er is geen rente. Hierdoor zijn de kosten onevenredig groot voor zo’n hypotheekvorm vergeleken met de gangbare vormen dat een halal hypotheek hier nog niet van de grond is gekomen.

Nawoord

Al met al zijn de mogelijkheden om te lenen zonder rente zeer beperkt en afhankelijk van de derde partij. Het zou anders ook te mooi om waar te zijn. Immers als je geld kan lenen zonder rente te betalen dan kan jij er immers aan verdienen en de partij die het geld leent juist geld aan verliezen. Jij kan immers het bedrag op een spaarrekening zetten en rente ontvangen van het renteloze geleende bedrag. De rente die je dan krijgt is dan pure winst voor je.
Indien het ergens wel zo wordt aangeboden dan zit er wel een addertje onder het gras in vorm van kosten en/of opslag wat eigenlijk neerkomt op rente en misschien wel hoger zelfs dan bij een reguliere aanbieder.
Dus als je geld wilt lenen zonder rente, hou er dan rekening mee dat het niet zou lukken.
Succes!